Digitalpiano

Digitalpianot är en vidareutveckling av de första el-pianona. Klassiska varumärken som Fender Rhodes och Wurlitzer var föregångare på området med sina varma klanger. Däremot lyckades pianoljudet aldrig helt efterliknas, men i takt med att möjligheten att sampla ljud utvecklades växte också digitalpianot fram. Dagens mest avancerade digitalpianon har en mängd funktioner för att pianisten så långt som möjligt ska känna att den spelar på ett vanligt piano. Klaviaturen är en av de detaljer som tillverkare lagt mycket tid på att förfina. Även nivån på samplingar har vuxit och i dag finns det digitalpianon som gör att när man trycker ner fortepedalen (den högra pedalen) så genljuder tangenten man tryckt i resten av de virtuella ”strängarna” i digitalpianot.

Läs mer

Digitalpianots utseende kan variera. Det vanligaste är ett fullstort klaviatur på en träställning, där knappar och displayer sitter på klaviaturens ovansida. Men det finns också möbler som liknar ett vanligt ståpiano eller för den delen en mini-flygel.

Det finns också mer portabla varianter av digitalpiano som kallas stagepiano. De består av själva klaviaturdelen, precis som en synthesizer och behöver därför kompletteras med ett stativ. Stagepianot har oftast inga inbyggda högtalare, dels för att hålla nere vikten och dels för att inbyggda högtalare är överflödiga då det här pianot är till för att kopplas in i ett PA-system.

Minimera

Här hittar du märken som Yamaha, Roland, Nord, Korg, Casio.

Underkategorier:

Varumärken
Färg