Digitalpiano

Dagens mest avancerade digitalpianon har en mängd funktioner för att pianisten så långt som möjligt ska känna att den spelar på ett vanligt piano. Klaviaturen är en av de detaljer som tillverkare lagt mycket tid på att förfina. Även nivån på samplingar har vuxit och idag finns det digitalpianon som har en funktion som gör att när man trycker ner sustainpedalen (den högra pedalen) så genljuder den tangenten i resten av de virtuella ”strängarna” i digitalpianot.

Läs mer

Digitalpianot är en vidareutveckling av de första el-pianona. Klassiska varumärken som Fender Rhodes och Wurlitzer var föregångare på området med sina varma klanger. Däremot lyckades pianoljudet aldrig helt efterliknas, men i takt med att möjligheten att sampla ljud utvecklades växte också digitalpianot fram. Digitalpianots utseende kan variera. Det vanligaste är ett fullstort klaviatur på en träställning, där knappar och displayer sitter på klaviaturens ovansida. Men det finns också möbler som liknar ett vanligt piano eller för den delen en mini-flygel.

Det finns också mer portabla varianter av digitalpianon som kallas för stagepianon. De består av själva klaviaturdelen, precis som en synthesizer och behöver därför kompletteras med ett stativ. Stagepianot har ibland inga inbyggda högtalare, dels för att hålla nere vikten och dels för att inbyggda högtalare är överflödiga då det här pianot är till för att kopplas in i ett PA-system.

Minimera

Här hittar du märken som Yamaha, Roland, Nord, Korg, Casio.

Underkategorier:

Varumärken
Färg