Synt

Synthesizern har, till skillnad mot vad mÄnga tror, en mer Àn 100-Ärig historia. Det första elektroniska instrumentet, musiktelegrafen, tillverkades redan 1876 av en amerikansk ingenjör som av misstag upptÀckte att en vibrerande elektromekanisk krets hade förmÄga att alstra elektroniskt ljud. De ljud som vi idag förknippar med syntar har egentligen utvecklats under hela 1900-talet men fick genomslag först pÄ 1970-talet nÀr analoga syntar frÄn bland annat Moog, Korg och Roland slog igenom. Med analoga syntar styr musikern helt sjÀlv hur ljudet ska vara med hjÀlp av olika rattar och knappar som gör det möjligt att modulera den elektroniska signalen pÄ olika sÀtt.

LĂ€s mer

Den digitala synten började utvecklas pÄ 1970-talet av Yamaha som uppfann syntetisk frekevensmodulering, alltsÄ att den tidigare analoga frekvensmoduleringen sker syntetiskt i en mikroprocessor.

Den första kommersiella digitala synten kom frÄn Casio redan 1979 och Äret dÀrpÄ lanserade Yamaha sin GS-1 till det milda priset 16 000 dollar, motsvarande knappt 500 000 kr i dagens penningvÀrde.

Men det var inte förrÀn Yamaha slÀppte den ikoniska DX-7:an som FM-synten fick sitt stora genombrott. En av de funktioner som gjorde den digitala synten blev populÀr var möjligheten att lagra de ljud man programmerat. I början anvÀndes disketter eller olika lagringskassetter och med tiden kunde det interna lagringsutrymmet i syntarna utökas sÄ att externa medier blev överflödigt.

I dag finns sÄvÀl analoga som digitala syntar pÄ marknaden, men Àven hybrider mellan de bÄda. I takt med att hemdatorer blivit allt mer kraftfulla har ocksÄ mjukvarusynten blivit ett pÄlitligt alternativ till den fysiska synten.

I en workstation-synt finns ocksÄ möjligheten att komponera musik i den inbyggda sequencern. I andra syntar finns ocksÄ inbyggd samplingsfunktion dÀr du kan spela in ljud och pÄ sÄ sÀtt skapa egna unika ljud att anvÀnda i din musikproduktion.

Minimera

Underkategorier:

VarumÀrken